...

Staattisen sähkön hallinta

Staattinen sähkö on erikoisalamme

"We are the Experts" - Eltex

Staattista sähköä esiintyy monissa eri paikoissa ja sen haitat ilmenevät monilla eri tavoilla. On myös paljon sovelluksia missä staattista sähköä käytetään hyväksi kuten esimerkiksi sähköstaattinen kiinnittäminen muoviteollisuudessa. Olemme erikoistuneet staattisen sähköön liittyviin ratkaisuihin yli 35 vuoden ajan. Saksalaisen Eltex Elektrostatik GmbH:n tuotteita olemme toimittaneet vuodesta 1984.

Laitteiden lisäksi neuvomme mihin ne tulee asentaa. Tarjoamme myös alaasi liittyvää konsultointia sekä julkaisemme artikkeleita.

Poistolaitteet

Oikein tehdyssä staattisen sähkön poistossa syntynyt varaus poistetaan mahdollisuuksien mukaan heti syntymisen jälkeen. Varautunut materiaali kulkee poistoelektrodin vaikutusalueen läpi, joka on täynnä positiivisesti ja negatiivisesti varautuneita ioneita, jotka neutraloivat materiaalin staattiset varaukset turvallisesti. Näin vältetään hallitsemattomat purkaukset.

Eltex-ionisaattorit toimivat pääosin vaihtojännitteellä (AC), mutta tasajännitteellä (DC) malleja on myös. Jännitettä ei voi havaita koskettamalla (kosketussuojattu), jos laite on kytketty oikein. Laitteita ja ratkaisuja löytyy pienistä kohdepoistoista yli 10 metrin rataleveyksille. Radioaktiiviseen säteilyyn perustuvat ionisaattorit ovat poistuneet käytännössä jo 30 vuotta sitten.

Rakenteita on paljon, joten eri käyttöpaikkoihin ja -tarkoituksiin on mahdollista räätälöidä sopivia ratkaisuja. Tarvitsemme pohjatiedoiksi materiaalin laadun, mitat ja nopeuden, mahdollisen konetyypin ja mahdollisen asennusetäisyyden. Palo- ja räjähdysvaarallisille (ex-) alueille on omat ATEX-hyväksytyt laitteet.

Ionisaattoreiden tyypillisiä käyttöalueita on graafisessa ja muoviteollisuudessa, elektroniikkateollisuudessa ja kaikkialla, missä staattinen sähkö ja/tai sen myötä mahdollisesti pöly on ongelmana.

Nämä laitteet tunnistetaan myös nimillä ionisointi, poistolaite, poistosauva, poistopalkki.

Varaavat laitteet

Staattinen sähkö voi olla myös tuotannon sankari

Useimmiten staattista sähköä ajatellaan vain joko prosessia tai käyttäjiä haittaavana tai häiritsevänä ilmiönä, mutta Staattisen varauksen käyttö prosessin kulun varmistamiseen ja parantamiseen eli hyötykäyttöön on vähintäänkin yhtä laaja alue kuin staattisen sähkön poistaminen.

Eristeitä (R > 10E11 Ohm) voidaan kiinnittää suurjännitteen avulla toisiinsa tai maapotentiaalissa olevaa koneen osaa vasten. Käyttökohteita on satoja kuten esim. liuskojen kiinnittäminen toisiinsa painokoneessa, filmin kiinnittäminen vaneriin ennen puristamista, liitteen kiinnittäminen lehden väliin, jolloin liimaa ei tarvita, kalvon varaaminen jäähdytystelaan jolloin jäähtyvä kalvo ei kutistu, yms.

Varaamisen tyypillisiä käyttöalueita on erityisesti graafisessa ja muoviteollisuudessa sekä muutamilla muilla alueilla.
Asiantuntemuksemme ja Eltex -laitteet takaavat toimivat ja kestävät ratkaisut.

Nämä laitteet tunnistetaan myös nimillä varaava laite, varaussauva, varauspalkki, sähköistäjä

Maadoitus

Hallitsemattomat staattiset purkaukset ovat yksi suurimmista tulipalojen ja räjähdysten aiheuttajista teollisuudessa – myös suuri vaara työntekijöille

Turvamaadoitus tai valvottu maadoitus kuvaavat hyvin Eltexin maadoituslaitteita ja -järjestelmiä. Suojaa henkilökunta ja tuotanto Eltex maadoituslaitteilla. Järjestelmä koostuu maadoituspihdistä, kaapelista/kaapelikelasta ja valvontalaitteesta joka voi olla ”vain” informatiivinen valo tai toimilaitteen käytön mahdollistava/estävä valvonta.
Vain varmistetulla maadoituksella voit olla varma, että maakontakti on oikeasti olemassa eikä pihti ole vain kiinni. Virheen mahdollisuuksia on monia, alla olevassa kuvassa muutamia.

Staattisen sähkön hallinta 3

Luotettava ja mahdollisesti valvonnan sisältävä maadoitus on kasvavassa määrin direktiivien mukaista kaikessa syttyvien- ja räjähdysvaarallisten aineiden käsittelyssä.
Turvallisilla laitteilla taataan oikeanlaatuinen maadoitus ja estetään virheellinen käyttö.

Kaikki laitteemme ovat luonnollisesti ATEX-hyväksyttyjä.

Lisää Eltex- maadoituslaitteista:

Tarvikkeet ja lisäosat

Kaikki tarvikkeet ja lisäosat Eltex-tuotteille

Nämä tuotteet ovat yhteensopivia Eltex poistolaitteiden, varaavien laitteiden ja maadoituslaitteiden kanssa. Mikäli tarvitset apua, ota meihin yhteyttä. Autamme ja annamme mielellämme neuvoa tarpeeseesi sopiviin tarvikkeisiin.

ECC Eltex Connected Control​

Eltex Connected Control ECC is a multifunctional control unit for the operation, visualization, parameterization and monitoring of supported end devices from a central location. It takes over the control and monitoring of the connected Eltex discharging, charging and/or grounding devices. The Eltex Connected Control ECC is available as software, built-in or housing version.

EXTRA – Brackets

for Eltex discharging and charging bars

The HA series of brackets allow a simple installation of the Eltex charging and discharging bars in the most diverse machines and equipment.

Accessories

Cleaning brush, Voltstick, Electric field meter

With the Eltex accessories it is possible to monitor processes and to maintain the high discharge quality:

The universal measuring device for controlling electrostatic charges; the cleaning brush for cleaning of bars; Voltstick 109136 for function control.

Ota meihin yhteyttä allaolevalla lomakkeella, vastaamme viestiisi mahdollisimman pian.